De Charlie Charlie Challenge is een activiteit waarbij deelnemers proberen de 'geest' Charlie te contacteren, die vervolgens wordt gevraagd om (ja/nee) vragen te beantwoorden. Dit spel wordt uitgevoerd met twee potloden die kruiselings op elkaar zijn geplaatst, samen met een vel papier. Volgens de overlevering zou het gebalanceerde potlood bewegen als er vragen worden gesteld; in werkelijkheid is deze beweging te wijten aan de toepassing van een fysieke kracht, zoals bijvoorbeeld een zachte ademstoot.
Het spel heeft als doel de geest van een Mexicaans jongetje, genaamd Charlie, op te roepen, die zelfmoord heeft gepleegd. Een alternatieve versie van het verhaal stelt dat 'Charlie' een demonische Mexicaanse man is met zwart-rode ogen. Voor het spelen van het spel zijn slechts een vel papier en twee potloden (of pennen) vereist. Het papier wordt verdeeld in vier kwadranten door een groot kruis te tekenen. In de bovenste twee kwadranten worden de woorden 'ja' en 'nee' geschreven, terwijl in de onderste twee 'nee' en 'ja' (of omgekeerd) worden genoteerd. Eén potlood wordt op een van de lijnen van het papier geplaatst, terwijl het andere potlood voorzichtig op het eerste potlood wordt gebalanceerd. De richting waarin het bovenste potlood draait, geeft het antwoord van Charlie aan. Bij de start van het spel wordt de geest opgeroepen met de zinnen "Charlie, Charlie, kunnen we spelen?" of "Charlie, Charlie, ben je daar?". Als de potloden 'ja' aangeven, kan het spel beginnen. Om het spel te beëindigen, moeten de spelers "Charlie, Charlie, kunnen we stoppen" roepen.
Het potlood vertoont een evenwichtstoestand doordat de massa gelijkmatig over het geheel is verdeeld. Dit duidt op een mechanisch evenwicht. Wanneer er een kracht op het potlood wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld door er zachtjes op te blazen, kan het potlood in beweging komen. Wetenschappers zijn van mening dat er geen bijzondere fenomenen aan de hand zijn. Het is opgemerkt dat potloden die op elkaar zijn gebalanceerd, zeer instabiel zijn en dat een luchtstroom hen kan laten bewegen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het uitspreken van een beginzin of door zachtjes te blazen. Sommige nieuwsbronnen hebben gesuggereerd dat de zwaartekracht potloden in beweging kan brengen, vooral wanneer de ondergrond niet vlak is. Echter, zwaartekracht zelf kan geen verandering in de krachten veroorzaken. Een verandering in beweging wordt teweeggebracht door de toepassing van een andere kracht op het object.
De meningen over dit fenomeen lopen uiteen. Veel kinderen en jongeren vinden het angstaanjagend, maar voelen zich ook aangetrokken tot de spanning die het oproept. Terwijl sommigen zich enorm schrikken van de bewegende potloden, zijn er anderen die niet geloven in het bestaan van geesten. Veel ouders, vooral vanuit een christelijke invalshoek, maken zich zorgen over de mogelijke negatieve gevolgen van het openstellen voor een andere dimensie. In een hoofdredactioneel commentaar stelde het Reformatorisch Dagblad dat het oproepen van geesten 'zeker niet onschuldig' is: "De opmerking dat de geest van Charlie slechts fictief is, doet geen recht aan de Bijbelse leer dat de wereld van boze geesten bestaat en dat deze kwade machten om ons heen zwerven, op zoek naar slachtoffers." Jongerenwerker Geert Mollema heeft via een Facebook-pagina de EO-Jongerendag aangespoord om zich te distantiëren van de Charlie Charlie-uitdaging om 'tegen deze geestelijke macht in opstand te komen.'