Veel mensen ervaren een fenomeen waarbij zij een situatie meemaken en tegelijkertijd de indruk hebben deze eerder te hebben ervaren. Vaak gaat dit gepaard met een intuïtief gevoel van wat er daarna zal plaatsvinden. Dit fenomeen staat bekend als déjà vu, een term die afkomstig is uit het Frans en letterlijk 'eerder gezien' betekent.
96 procent van de bevolking heeft ooit een déjà vu ervaren. Tijdens dit fenomeen hebben mensen de indruk dat ze een bepaalde situatie al eerder hebben meegemaakt. Dit gevoel wordt vaak gekarakteriseerd als 'onwerkelijk' en 'bizar'. Opmerkelijk is dat de wetenschap tot op heden geen verklaring kan bieden voor het fenomeen déjà vu.
Je hersenen lijken de nieuwe ervaring een alternatieve datum toe te kennen. Het lijkt alsof de interne tijdsbeleving van je hersenen niet volledig in overeenstemming is met de werkelijke tijd. Dit resulteert in de indruk dat deze ervaring reeds eerder in je geheugen is opgeslagen, waardoor het lijkt alsof het zich in je langetermijngeheugen bevindt.
Wanneer men een déjà-vu vanuit een spiritueel standpunt benadert, kan dit worden beschouwd als een significante aanwijzing dat men zich op de juiste levensweg bevindt en op de plek is waar men op dat specifieke moment hoort te zijn. Aangezien een déjà-vu het gevoel oproept dat men een bepaalde ervaring al eerder heeft gehad, wordt het vaak in verband gebracht met een vorig leven.
Onderzoekers zijn nog niet in staat om de precieze oorzaak van déjà vu vast te stellen, maar een aantal wetenschappers heeft gesuggereerd dat dit fenomeen mogelijk gerelateerd is aan de temporale kwab van de hersenen, die een cruciale rol speelt in het opslaan van herinneringen. Deze hersenstructuur is betrokken bij het onthouden van woorden, het begrijpen van taal en emoties, evenals het herkennen van gezichten en locaties.